Шукати в цьому блозі

Обшук, що слід знати при його проведені


Перш за все потрібно переконатися, що обшук є санкціонованим, для цього вимагайте, щоб особи, що намагаються провести обшук пред'явили постанову. Для проведення обшуку необхідна постанова слідчого, а в оселі - постанова суду. Якщо постанова на підставі судового рішення відсутня, то в цьому випадку обов'язковим є повідомлення прокурора і судді про проведення обшуку протягом трьох діб.

Для запобігання непорозумінь і наслідків, вам слід прочитати постанову на обшук дуже уважно. При вивчення цього документа, перш за все зверніть увагу на відповідність адреси та найменування об'єкта обшуку, позначеного в постанові, з реальним адресою і найменуванням вашого житла або підприємства.
Вам неодмінно слід звернути увагу на те, що написано у верхньому правому куті постанови. У цьому місці має бути присутня санкція судді. Причини ж її відсутності можуть бути наступними:

Обшук не є законним. В цьому випадку вам потрібно буде вимагати понятих (постарайтеся щоб понятими стали ваші сусіди або знайомі, а не люди, яких може привести міліція, і яких ви вперше бачите), які повинні будуть письмово засвідчити той факт, що санкція на обшук відсутня. Також заявіть про протест і простежте щоб він був занесений до протоколу обшуку.

Обшук є законним. Оперативний працівник має право провести обшук і у відсутності санкції судді, однак у цьому випадку необхідна наявність повідомлення прокуру протягом трьох діб. При цьому в постанові має бути чітко обгрунтована причина невідкладного обшуку.
Це можливо при таких ситуаціях:
- Якщо необхідно виявлення і затримання злочинця;
- Якщо в даному приміщенні злочинна діяльність продовжується;
- Якщо в разі зволікання з обшуком є ризик, що будуть знищені докази по справі;
- Якщо є підозра, що підозрюваний може вчинити самогубство.
Відсутність цих причин в постанові на обшук говорить про те, що законність такого обшуку вельми сумнівна. Тому вимагайте занести в протокол обшуку слова, які виражають ваші сумніви.

У вас є повне право на відстрочку початку обшуку, поки ще не прибув ваш адвокат. Якщо ж вас проігнорують у бажанні отримати кваліфіковану юридичну допомогу, то вам необхідно буде відзначити цей факт порушення ваших прав в протоколі чи іншому документі, який вам нададуть для ознайомлення. Це згодом зможе вам допомогти при відстоюванні своїх прав.
Вам не варто перешкоджати розкриттю шаф, сейфів або закритих приміщень, так як слідчий маючи на це право, зможе це зробити самостійно. Але при цьому неприпустимо пошкодження майна (дверей, замків та інших предметів) без необхідності.

Під час обшуку вам можуть відмовити в проханні залишити приміщення, а також заборонити спілкуватися з особами, які перебувають в обшукуваному приміщенні.
Присутність понятих (що найменш дві особи) необхідно для засвідчення факту, результатів і змісту дій під час обшуку. Поняті зобов'язані постійно супроводжувати осіб, які обшукують приміщення, з самого початку їх появи в цьому приміщенні.

Не випускайте з поля зору оперативних працівників, щоб один з них не пішов в іншу кімнату без понятих. Інакше може так статися, що через деякий час він з'явиться зі словами "Подивіться, я дещо знайшов», при цьому тримаючи в руці незнайомий для вас заборонений предмет.
Ні за яких обставин не чіпайте предмети, які були виявлені в місцях або інших приміщення, прихованих від огляду, а також попросіть понятих звернути увагу на те, що вони не бачили момент виявлення предметів, які їм пред'явили. Це також слід зафіксувати в протоколі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.