Шукати в цьому блозі

Наслідки поручительства по кредиту


До вас звернулися рідні та близькі люди з проханням посприяти їм у отриманні кредиту, взявши на себе відповідальність за їх фінансову дисципліну. Ви вирішили допомогти? Природно, ви прекрасно розумієте те, що, в разі неналежного виконання цими людьми умов позики, ви також відповісте за прийняте сьогодні рішення. Але простого усвідомлення цього факту явно мало. Публікуємо поради компетентних в даній області юристів саме для таких випадків.

Порада перша. При прийнятті подібних рішень завжди відштовхуйтеся від свого матеріального становища. Як би ви не любили своїх близьких, наскільки б не довіряли їм, на першому місці повинні бути власні фінансові можливості. Адже сам факт того, що до вас звернулися за порукою, свідчить про те, що фінансова дисципліна у позичальника не на висоті: раз людині необхідний кредит, значить, правильно розпоряджатися своїми доходами і створювати заощадження він не вміє.

Порада друга. Є стара, перевірена часом приказка: «довіряй, але перевіряй». Перед прийняттям рішення необхідно дізнатися у позичальника максимум інформації про кредит: сума кредиту, терміни виплати, процентна ставка (остаточна цифра, з усіма наслідками), призначення кредиту. Існує нехай і невеликий, але шанс того, що саме вам доведеться виконувати кредитні зобов'язання замість потенційного позичальника, хоча на момент підписання договору ви маєте бути повністю в ньому впевнені.

Порада третя. Ніколи не виступайте поручителем кількох людей одночасно. Для нашого менталітету властиво поручитися за будь-кого з дружніх міркувань, але, при поручительстві за трьох-чотирьох осіб відповідно і ризик не виплат зростає в три-чотири рази. Навіть якщо все, за кого ви поручилися, вкрай відповідальні люди, хто дасть гарантію, що завтра ніхто з них не втратить джерело доходу, або не відбудеться якої-небудь ще форс-мажор?

Порада четверта. Не забувайте, в який час ми живемо. Якщо експерти рекомендують бути дуже обережними з рідними людьми та близькими друзями, то виступати поручителем за начальство (вашого директора або будь-якого керівника), наскільки б заможними воно не були, фахівці категорично в один голос забороняють.

Порада п'ята. Не покладайте на себе занадто важкий фінансовий тягар. Перед тим, як погодитися на поручительство, прорахувавши суми виплат, переконайтеся, що в разі непередбачених проблем ви зможете погасити претензії банку тільки грошима, і що нічого з вашої власності продавати не доведеться. Згадайте, що саме на вас оформлено - будинок, квартира, машина. У випадку, якщо ваше бажання допомогти рідній людині обернеться проти вас, не можна ставити під загрозу потрібні і звичні для вашої родини матеріальні цінності. У разі несвоєчасного погашення платежів по кредиту, банки нараховують пеню чималих розмірів, і в такій ситуації навіть прорахованою вами суми для погашення кредиту може не вистачити. Банк може звернутися в суд, і за рішенням суду стягнення може бути направлено на ваше майно, як на поручителя. По можливості контролюйте графік виплат.

Всі ці рекомендації закликають, власне, до одного: Ваша згода виступити поручителем має бути ретельно виваженою. Ви повинні чітко уявляти собі, чим це може обернутися в майбутньому. Ця стаття зовсім не закликає вас не довіряти родичам і друзям, просто потрібно розглядати такі речі неупереджено, а не через призму «відмінних» відносин. Відносини можуть змінитися, ваш підпис на договорі залишиться незмінною. Якщо вам просто незручно відмовити - порівняйте самі, що забудеться швидше - образа на Вашу відмову зараз або ж можливі довгі фінансові конфлікти в майбутньому!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.