Шукати в цьому блозі

Іпотечний кредит, його поняття

Іпотечний кредит можна отримати в банку під заставу нерухомості. Часто це житло. Кредитний договір - основний документ, що визначає взаємини банку і позичальника. Так як застава (будинок, квартира, земля) залишається у заставодавця, то він має право користуватися ним. А договір про іпотеку не може обмежувати це право.
Важливо відзначити, що закладене майно має використовуватися тільки за призначенням. Але власник має право витягати з закладеного за іпотекою майну вигоду (від здачі в найм житлового приміщення тощо).

У договорі сторони відзначають, хто набуває права на ці вигоди. Також договір про іпотеку передбачає, хто відповідає за зміст і капітальний ремонт майна. Зазвичай це зобов'язаний робити заставодавець, залишаючись власником заставленого майна. Але іноді договір передбачає, що зазначені витрати покладаються на заставодержателя. Заставодержатель, як власник майна, зобов'язаний вжити необхідних заходів для його захисту від посягання третіх осіб, стихійних лих, пожежі.

При виникненні ситуації, коли до власника іншими особами пред'являються вимоги, при виконанні яких майно втрачає в ціні та якості, заставодавець зобов'язаний повідомити про це банк в той же день. І забезпечити присутність заставодержателя в суді в якості третьої особи. Якщо грубо порушуються власником правила використання, ремонту, утримання заставленого майна, створюється загроза його втрати або пошкодження, то банк у праві вимагати дострокового погашення кредиту. Якщо вимога банку не виконуються в передбачений термін, то заставодержатель має право звернутися про стягнення майна, закладеного за договором.

Заставодавець має право розпоряджатися закладеним майном. Але є певні обмеження щодо розпорядження нерухомістю. Все залежить від того, як це записано в договорі про іпотеку. Часто в договорі заборонено відчуження закладеного майна будь-яким способом (виняток становить передача майна в порядку спадкування). Якщо немає заборони на відчуження заставленого майна, то за згодою банку, власник має право здійснювати операції з нерухомістю. І якщо Ви купуєте у власника таке заставлене по іпотеці майно, то стаєте на місце заставодавця, несете всю відповідальність за договором про іпотеку. І Вам (новому власнику) доведеться нести ризик звернення стягнення, хоча кредит зобов'язаний повертати колишній власник.

Часто заставлене майно переходить у власність кількох осіб. Всі вони стають новими заставодержателями, будучи правонаступниками колишнього власника. І відповідно, невиконання кредитного договору продавцем, лягає обов'язком все оплатити на нових власників, пропорційно частині придбаного майна. А якщо нерухомість неподільна, то кілька правонаступників власника стають солідарними заставниками. Тобто, кожен новий співвласник несе наслідки невиконання договору продавцем. Як правило в повному обсязі.
Важливо зазначити, що без дозволу банку ніяке відчуження закладеного майна неможливо. Якщо правило порушено, то банк має право вимагати дострокового повернення кредиту, звернувши стягнення на заставлене майно, вимагати визнання угоди недійсною. Важливо, що нерухомість, закладена за одним договором (попередня іпотека) може бути надана в заставу за іншим договором (наступна іпотека), яка можлива тільки при відсутності прямої заборони в колишніх договорах на іпотеку, або можлива при дотриманні певних умов. І, якщо Ви плануєте взяти участь в іпотечній програмі, вже є заставодавцем іпотечного майна або Вам покупка, успадкування, закладеного за договором про іпотеку майна, то абсолютно необхідно знати всі правила і тонкощі юридичного оформлення документів. Чітко знати свої права та обов'язки з цього питання.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.