Шукати в цьому блозі

Прогул працівника на роботі

Що таке прогул і в яких випадках настають підстави для звільнення працівника за прогили? Такі питання, як правило, в першу чергу цікавлять роботодавців.
Прогулами вважаються наступні випадки:

1. Якщо працівник, не маючи на те поважних причин, не вийшов на роботу (був відсутній протягом усього робочого дня).
2. Якщо працівник з'явився на роботі, але при цьому був відсутній на своєму робочому місці протягом трьох і більше годин. 
3. Якщо працівник самовільно залишив роботу, вирішивши звільнитися. 
4. Якщо працівник самочинно призначив собі відгули або самовільно пішов у відпустку. 

Будь-який з цих пунктів є достатнім приводом для звільнення працівника з роботи! Підставою є п.4, ст.40 КЗПП України. Але все ж роботодавцю не варто поспішати звільняти підлеглого без з'ясування причин. 


Ще раз звертаємо увагу, приводом для звільнення за прогул є лише відсутність на робочому місці без поважних причин. Якщо ж звільнений працівник зможе в суді довести, що причина його відсутності на робочому місці була поважною, то суд не тільки відновить його, але і зобов'яже виплатити йому всі понесені ним фінансові втрати.
 

У законодавстві немає точного переліку поважних причин для відсутності на робочому місці. Сюди можна віднести і відвідування працівником лікаря, і госпіталізацію, і терміновий виклик до дитячого закладу, і будь-яку аварійну ситуацію тощо. Поважна причина обов'язково повинна бути підтверджена відповідним документом, (лікарняний лист, довідка тощо)!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.