Шукати в цьому блозі

Як правильно поводитися з даішником


       Мені подобається рада одного з моїх друзів, який кожен раз, коли товариш з жезлом наказує йому зупинитися, сходу починає одну і ту ж пісню:
-Ви, часом, не перевертень в погонах? Яка причина зупинки, якщо я нічого не порушив? Дайте телефон вашого
начальства і скажіть прізвища. Я зараз все з'ясую.
       «Перевертні» злегка приголомшливі від напору, але діватися було нікуди. Розмова зазвичай переходив в мирне русло: «перевертні» спокійно перевіряли документи через трохи приспущене водієм скло, а далі обидві сторони мирно роз'їжджалися, тихо шаленіючи. Менти - від нахабства потенційної жертви, а не відбулася жертва від того, що заздалегідь запасені «фішка» так чудово спрацювала.
       Для того, що застосувати цей сценарій, потрібно мати досить представницьку зовнішність, здоровий кураж і випромінювати впевненість. А це в наших водіїв - обох статей - спостерігається, на жаль, не завжди.
       Для тих, хто подібним «гонором» не володіє, ризикну запропонувати інший психотип поведінки: отакого зануду, який досить піднабрався в області правил ДР, знає деякі посадові інструкції співробітників ДАІ і готовий зробити все для того, щоб вони загрузли в цій правовій трясовині. З такими наші доблесні даішники дуже не люблять зв'язуватися: задоволення ніякого, грошей, як правило, нуль. А мороки - слухати нескінченну пісню цього невідомо звідки взявся правознавця-любителя. А основна гидоту полягає в тому, що адже правду, гадюка, говорить!
       Наприклад, не вірить, коли він, поважна людина у формі, стверджує, що якщо оформляти все по закону, офіційно, то сума штрафу складе стільки-то. Цей водій-зануда, невловимим рухом дістає з бардачка машини документ, роздрукований на принтері, і гугняво стверджує (і не підкопаєшся!), Що сума штрафу складає за таке порушення правил рівно вдвічі менше. До того ж він це порушення не здійснював.
       Озлобившись, даїшник може піти по шляху ескалації конфлікту: вимагати відкрити багажник в надії знайти там хоч якийсь непорядок. Зануда знову не сперечається: виходить з «тачки», акуратно замикає її і починає пояснювати погрустневшим правоохоронцям, що він із задоволенням виконає цю вимогу, але з дотриманням всіх передбачених законом процедур: потрібні поняті, і всі дії потрібно проводити під протокол.
       Реакцію даішників передбачити не складно: тут мимо за цей час проносяться сотні машин, власники яких із задоволенням задовольнять їх потребу в будь-якій валюті, не пред'являючи жодних вимог. Втрачати час (а тут у даішників одне розуміння з американцями: час - гроші) людям з чарівною паличкою в руках навряд чи захочеться. Так що поїдете, зберігши гідність і цноту свого портмоне.
       Ще один дієвий прийом, але він підходить для просунутих водіїв. Вирушаючи в дорогу, а тим більше далеку, не зле б обзавестися диктофоном. Вас зупинили, а ви йдете на розмови з інспектором, вже включивши це корисний пристрій. Навіть якщо він виявить працює диктофон, його варто приголомшити посиланням на указ, який гарантує право громадян на інформацію. Указ цей дійсно існує і, хоча був прийнятий в кінці минулого століття, його ніхто не відміняв. Говорити під «запис» ніякої даішник не любить і не захоче. А якщо почне грубіянити, вимагаючи припинити це «неподобство», саме час попросити телефони його безпосереднього керівництва та служби внутрішньої безпеки його підрозділу.
       Наступне зауваження. Скільки разів помічав, як водії, ледь їх зупинив даїшник, починають метушитися, вибігати з машини назустріч інспектору. Тут потрібно пам'ятати: ці люди - тонкі психологи і цю метушливість просікають миттєво. Роблять висновок: людина не впевнена в собі, значить - потенційний клієнт. І, якщо ви дійсно нічого не порушували, при будь-якому розвитку ситуації вимагайте посвідчення інспектора та, не поспішаючи, вносите всі його дані у свій блокнот або зошит. Пам'ятайте: це час для цієї людини з великої дороги - безповоротно втрачено. А час - це що? Правильно, гроші.
       До речі, зовсім не обов'язково слідувати за інспектором, коли він пропонує оформити протокол у його машині. Сидіть в своїй, якщо вже йому так закортіло. Його робота - його проблеми.
       Якщо вам пропонують заплатити штраф за брудні номери - не поспішайте і не метушіться. Будь підвернулася ганчіркою протріть ці самі номери і вважає інцидент вичерпаним. Ні на штрафмайданчик Вас за законом не мають права відправити, ні штрафу стягнути: все, що належить, ви усунули власними руками. Так що, гуд бай, інспектор!
І, нарешті, випадок, коли ви винні самі: не пройшли вчасно техогляд. Тут уже відкрутитися складно. Є один маленький шанс. Коли суворий даішник зажадає згвинтити номера машини, сміливо віддавайте йому інструменти в руки: нехай згвинчується сам. Закон вас до цієї процедури зовсім не зобов'язує. Навпаки, це його, сторожа доріг, пряма прерогатива. Якщо йому не захочеться бруднитися, цілком можливо, що відпустить подобру-поздорову, обмежившись напуттям-побажанням завтра ж пройти цей самий огляд.
       А нам, простим бродягам доріг, чого ж бажати більшого? Адже, врешті-решт, єдине, що ріднить даішників і водіїв це те, що всі ми живемо сьогоднішнім, а не завтрашнім днем.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.