Шукати в цьому блозі

Кримінальна відповідальність неповнолітніх в Німечині


      Відповідальність неповнолітніх в Німеччині передбачається Кримінальним кодексом Німеччини та Законом «Про правосуддя для неповнолітніх». Законодавство Німеччини щодо неповнолітніх направлено не на їх, скажімо так, залякування, а, більшою мірою, на виховання. У кримінальному кодексі Німеччини описані дії неповнолітніх, за які вони підлягають притягненню до кримінальної відповідальності. Дії, не описані в Кримінальному кодексі, покаранню не підлягають.
Рішення про винесення покарання або залишення молодого порушника без покарання виноситься в ході судового розгляду.
      Відповідно з німецьким кримінальним законодавством важливу роль при винесенні покарання неповнолітньому правопорушнику грає не стільки досконалий їм проступок, скільки всебічна оцінка особистості молодої людини. Так, наприклад, важливу роль відіграє осудність особи, яка вчинила злочинне діяння, тобто усвідомлення ним, в силу свого розвитку, протиправності свого вчинку і того, що за своє діяння він може бути притягнутий до кримінальної відповідальності. Дані критерії впливають на хід судового розгляду, призначення мір покарання і його виконання. Діти у віці до 14 років не можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності. Тобто, якщо підліток, який не досяг 14-років, скоїв крадіжку, то він не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності в зв'язку з тим, що йому немає 14 років. Якщо ж вік підлітка від 14 до 18 років, і такий підліток, здійснюючи злочин, усвідомлював, що він робить дію, що порушує закон, і за це він може бути притягнутий до кримінальної відповідальності, тоді кримінальне покарання до нього може бути застосовано.
      Молоді люди у віці від 18 до 20 років підлягають притягненню до кримінальної відповідальності нарівні з дорослими. Для них не існує будь-якої м'якої міри покарання в зв'язку з їх віком. Але і в цьому правилі є виняток - такі порушники можуть частково нести кримінальну відповідальність лише в тому випадку, якщо буде доведено, що під час скоєння злочину їх розумовий і моральний розвиток або умови і мотиви злочину відповідали розвитку неповнолітнього. Найчастіше невідповідність віковим розумовому розвитку зустрічається у вісімнадцятирічних, тобто їх дії, і поведінка часто відповідають розвитку неповнолітнього. Для залучення же за такою схемою дев'ятнадцятирічних і двадцятирічних необхідно особливу обгрунтування.
       Заходи виховного характеру.
Відповідно до § 5 абзацами 1 і 2 Закону «Про правосуддя для неповнолітніх» в Німеччині передбачені такі санкції: виховні заходи, виправні заходи і заходи покарання для неповнолітніх. При цьому треба зазначити, що найчастіше до винної особи, якщо таке можливо в силу характеру протиправного діяння і особи особи, яка вчинила правопорушення, застосовуються в першу чергу заходи виховного характеру.
      Закон Німеччини «Про правосуддя для неповнолітніх», його § 10, містить перелік приписів, які можуть служити заходами виховного характеру і повинні бути спрямовані на розвиток важливих для особистості якостей, які в подальшому житті можуть бути корисні, як для самого юнака, так і для суспільства. До таких заходів відносяться: прийняття неповнолітнім правопорушником участі в соціальній груповій роботі, в курсі соціальної тренування з метою розвитку в нього почуття відповідальності, здатності вирішення конфліктів мирним шляхом і самостійно; прийняття участі в заняттях про правила дорожнього руху з метою запобігання дорожньо-транспортних пригод та небезпечних ситуацій на дорозі; відпрацювання робочих годин з метою прояву інтересу до праці тощо. Контроль за виконанням приписів покладається на службу молодіжної судової допомоги.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.