Шукати в цьому блозі

Юрист або адвокат? Кого вибрати?


       Багато громадян, постають з проблемами юридичного характеру, стають перед вибором, до кого звернутися за кваліфікованою юридичною допомогою. З кримінальними справами і деякими іншими категоріями справ зрозуміло, тут без адвоката не обійтися. Ну а в іншому, що ми маємо?
       В даний час ринок переповнений юристами, про це вже багато сказано, навіть президент не обійшов стороною дану тему і висловив свою думку з цього питання. Величезна кількість юридичних фірм, адвокатських кабінетів, колегій, приватнопрактикуючих юристів тощо. Вибір величезний.
       Хотів би зупинитися на кожній категорії окремо для того, щоб наші громадяни, по-перше, не плуталися в поняттях, а, по-друге, розуміли механізм роботи тих чи інших юридичних утворень і могли обрати тих, хто їм більше підходить,
       Почнемо з юридичних фірм. Що вони з себе представляють? Зазвичай це товариство з обмеженою відповідальністю. Штат працівників - від п'яти чоловік і вище. Як правило, в юридичній фірмі є два-три (може і більше, залежно від штату) досвідчених юриста, яким допомагають помічники. Кількість помічників варіюється від двох до п'яти, в залежності від завантаженості основного юриста. Помічники можуть готувати не дуже складні документи, давати юридичні консультації, також не потребують глибоких пізнань в юриспруденції. Крім того помічник почасти веде і діловодство свого шефа-юриста.
       Кожен юрист в юридичній фірмі спеціалізується на певній категорії справ. З одного боку, це добре, оскільки поділ за галузями правапозволяет поглиблено вивчити свою галузь права і, відповідно, надати якісну юридичну послугу. З іншого боку, при виникненні в ході судового процесу питань, що стосуються іншої галузі права, можуть бути труднощі із застосуванням законодавства.
      Які сильні сторони юридичної фірми? У першу чергу, це широкий спектр надаваних послуг - починаючи від посередницьких послуг у сфері реєстрації юридичних осіб, IP, отримання різних виписок, внесення змін до установчих документів суб'єктів господарювання і т.д. і закінчуючи безпосередньо юридичними послугами, - це може бути консультування в тій чи іншій галузі права, складання різних юридичних документів, представництво в судах. Одним словом - ведення цивільних і кримінальних справ у всіх судових інстанціях.
       У чому полягає слабка сторона такої організаційно-правової форми юридичної освіти? Звичайно ж це вартість послуг - найголовніше, що хвилює клієнта на етапі звернення в юридичну фірму. Вартість досить велика, оскільки необхідно утримувати серйозний апарат співробітників, оплачувати великий офіс тощо.
      Другий мінус - це відсутність індивідуального підходу до клієнта. Навіть якщо Вам обіцяють, що фірма приділяє величезну увагу до кожного клієнта, запевняю Вас, це не дуже вірно. Тому як текучка кадрів в таких фірмах серйозна. Поки буде розглядатися Ваша справа в суді, у вас можуть змінитися кілька юристів, оскільки юрист в юридичній фірмі може працювати і за трудовим договором, а може і на підставі якого партнерської угоди. Відповідно, це не дуже добре і для справи і для Вашого кошелька. Це дуже важливо, оскільки новому юристу потрібен час для ознайомлення з матеріалами справи, крім того, необхідно вникнути в суть того, що відбувається, вибудувати стратегію і т.д. На все це потрібен час, а час юриста знову ж коштує певних коштів. Крім того, зайнятість досвідчених юристів чи партнерів - адвокатів, досить велика, і в деяких випадках його може підміняти помічник, який не завжди відповість на всі хвилюючі Вас питання. Це залишає негативні враження, тим більше, що Ви оплатили юридичні послуги не помічника, а кваліфікованого юриста. Відповідно, ніякого індивідуального підходу тут бути вже не може.
      Третій мінус і на мій погляд самий великий - це якість надаваних послуг. В даний час конкуренція на ринку юридичних послуг величезна, це частково пов'язано і з тим, що багато років наші ВНЗ «штампували» тільки юристів і економістів. І не кожен випускник юридичного факультету (навіть найбільш шанованих ВНЗ Росії) є юристом «по життю». Ну а в гонитві за прибутком в нашій країні всі засоби хороші, коли гроші відіграють переважну роль, про якість, як правило, забувають.
        Ще один нюанс, який має насторожити людину. В юридичних фірмах Вам ніхто і ніколи не відмовить у зверненні до суду. Більше того, Вам завжди будуть розписувати райдужні перспективи вашого судового процесу, але при всьому цьому, ніхто не дасть гарантії 100% результату. Є навіть певні правила у багатьох юридичних фірмах, в яких забороняється юристам відверто говорити про безперспективність справи. Одним словом, вся діяльність юридичної фірми спрямована на те, щоб максимально витягнути з клієнта грошей. Повторюся, не всі фірми керуються такими принципами, але діяльність більшості суб'єктів цього бізнесу націлена саме на це. Більш докладно про хитрощах юристів та адвокатів, за допомогою яких з громадян витягають додаткові гроші, я зупинюся пізніше в окремій статті.
       Що ж стосується оформлення Ваших взаємин з юридичною фірмою, тут все просто. Вам буде запропоновано укласти договір на надання юридичних послуг і оформити у нотаріуса довіреність для представлення Ваших інтересів юристом в суді. На підставі довіреності юридична компанія і буде діяти у Ваших інтересах. Також необхідно уважно читати договір, тому як у випадку виникнення нештатних ситуацій, будь то невдоволення діями юриста або ж його відверте неробство, керуватися Вам доведеться саме договором на надання юридичної допомоги. Звертати увагу в цьому сенсі треба на права та обов'язки. Крім того, потрібно знати, як і наскільки регулярно Ваш юрист звітуватиме перед Вами про виконану роботу. І, звичайно ж, фінансові питання не потрібно обходити стороною. Ви повинні розуміти, за що і скільки платите.
     Одним словом, якщо у вас є рекомендації рідних, друзів або знайомих про конкретну юридичній фірмі, то в цьому випадку Ви можете сміливо звертатися за допомогою в цю фірму, якщо ж Ви звертаєтеся в незнайому фірму, будьте пильні.
       
     Тепер поговоримо про адвокатів.
Адвокатура - професійне добровільне об'єднання людей - адвокатів, що займаються у встановленому законом порядку правовим захистом обвинувачених, а також юридичною допомогою громадянам і організаціям з метою охорони їх прав і зміцнення законності.
       Відповідно до закону «Про адвокатську діяльність і адвокатуру в Україні» адвокатом є особа, яка отримала в установленому цим Законом порядку статус адвоката і право здійснювати адвокатську діяльність. Адвокат є незалежним професійним радником з правових вопросам. Адвокатська діяльність є кваліфікована юридична допомога, що надається на професійній основі особами, які отримали статус адвоката в порядку, встановленому цим Законом, фізичним і юридичним особам (далі - довірителі) з метою захисту їх прав, свобод і інтересів, а також забезпечення доступу до правосуддя.
Я не буду навантажувати Вас тонкощами і нюансами правового регулювання діяльності адвокатів. Зупинюся лише тезово на відмінностях адвокатів від інших категорій, їх плюси і мінуси.
       У чому головні відмінності адвоката від інших суб'єктів юридичного бізнесу?
По-перше, адвокат не є підприємцем. Оскільки адвокатська діяльність відповідно вищезазначеним законом не є підприємницькою.
Крім того, тільки адвокат має право брати участь в якості представника або захисника довірителя у кримінальному судочинстві. Це і є основна відмінність адвоката від звичайного юриста.
       Наступне, на що я хотів би звернути увагу, це те, що адвокат зобов'язаний мати юридичну освіту. Це важливо, оскільки, багато юридичних фірм, особливо, які спеціалізуються в сфері реєстрації юридичних осіб, можуть мати в штаті кого завгодно, але тільки не кваліфікованих юристів. А останнім часом почастішали випадки, коли і юридичну допомогу, а саме представництво в суді, здійснюють абсолютно далекі люди від юриспруденції, не знають навіть норми процесуального права.
       Для того, щоб громадянину отримати звання адвоката, крім обов'язкового юридичної освіти та вимог до стажу претенденту необхідно скласти кваліфікаційні іспити. Проходження випробувань для бажаючих отримати статус адвоката регулюються окремими положеннями, встановленими радою адвокатів.
       Не має права претендувати на придбання статусу адвоката і здійснення адвокатської діяльності особи: визнані недієздатними або обмежено дієздатними в установленому законодавством України порядку; мають непогашену чи не зняту судимість за вчинення умисного злочину.
      Як ми бачимо, до адвокатів пред'являються певні обов'язкові вимоги. Регулювання діяльності відбувається на основі федерального закону. Зазначений закон крім тих вимог, про які сказано вище, чітко регламентує права та обов'язки адвокатів, регулює питання адвокатської таємниці, привласнення і припинення статусу адвоката, закріплює форми адвокатських утворень і т.д. Все це є величезним плюсом. Оскільки чим більш докладно регулюється та чи інша сфера діяльності, тим менше ризиків (в першу чергу, для громадян) бути обдуреними.
       Кілька слів про форми адвокатських утворень. Формами адвокатських утворень є: адвокатський кабінет, колегія адвокатів, адвокатське бюро та юридична консультація. Що це таке?
      Адвокат, який прийняв рішення здійснювати адвокатську діяльність індивідуально, засновує адвокатський кабінет. Одним словом, адвокат може працювати самостійно, небить членом колективних організаційно-правових форм адвокатських утворень (колегій, адвокатських бюро та юридичних консультацій).
     Два і більше адвоката вправі заснувати колегію адвокатів. Колегія адвокатів є некомерційною організацією, заснованою на членство і діє на підставі статуту, який затверджується її засновниками (далі також - статут), і укладається ними установчого договору.
Адвокатське бюро, як і колегію вправі заснувати, два і більше адвоката. Адвокати, що заснували адвокатське бюро, укладають між собою партнерський договір в простій письмовій формі. За партнерського договору адвокати-партнери зобов'язуються з'єднати свої зусилля для надання юридичної допомоги від імені всіх партнерів.
       Юридична консультація являє собою особливу форму адвокатського утворення поряд з вищеописаними адвокатським кабінетом, колегією адвокатів і адвокатським бюро і значно відрізняється від останніх поруч моментів, описаних у цій статті.
       Якщо інші форми адвокатських утворень засновуються безпосередньо певною кількістю адвокатів (для адвокатського кабінету - волевиявлення одного адвоката, для колегії адвокатів та адвокатського бюро - двох і більше адвокатів), то для юридичної консультації характерно те, що вона засновується адвокатською палатою суб'єкта Російської Федерації з ініціативи органу виконавчої влади відповідного суб'єкта Російської Федерації.
     Взаємовідносини з адвокатами будуються на основі угоди про надання юридичної допомоги, громадяни в цій угоді виступають як довірителя. Угода являє собою цивільно-правовий договір, що укладається в простій письмовій формі між довірителем і адвокатом (адвокатами) на надання юридичної допомоги самому довірителю або призначеній ним особі.
Справедливості заради треба зауважити, що не все так добре, як може здатися на перший погляд. У сфері адвокатури, як і скрізь, є свої підводні камені і проблеми. Незважаючи на Кодекс професійної етики адвоката, багато хто з числа тих, кому наказано виконувати вимоги даного кодексу, не соромляться зловживати довірою клієнта. До того ж грамотність багатьох адвокатів залишає бажати кращого.
        Багато чуток ходить про зв'язок адвокатів зі слідством. Постійні репортажі по телебаченню про те, що адвокатів ловлять за руку на хабарі слідчим, прокурорам, суддям, ніяк не прикрашають адвокатську спільноту. Викликавшись захищати права і законні інтереси громадян, адвокат повинен пронести через всю свою діяльність принципи гуманності, справедливості, професійної незалежності, етики, йому не повинні бути чужі поняття чесності, відданості, гідності. На жаль, у наш час для багатьох адвокатів ці поняття лише слова і їх суть їм не відомий. Чесно кажучи, я не перший раз чую від своїх клієнтів саме такі відгуки про адвокатів, з якими їм довелося працювати. Та й у судах лицем до лиця я сам часто бачу адвокатів ніяк не відповідають ні законом, ні кодексу професійної етики.
       Крім всіх моральних аспектів, існує і матеріальна сторона питання. Як відомо в нашій країні статус означає дуже багато, а відповідно за статус доводиться платити. Більшість адвокатів за свою працю вимагають невиправдано високий гонорар, і повернення цього гонорару Вам ніхто не гарантує, як і результат дій адвоката, якому Ви заплатите пристойну суму грошей. Рада тут один - звертайтеся в перевірені адвокатські освіти.
       В кінці пару слів про приватнопрактикуючих юристах. Без удаваної скромності скажу, що вважаю це категорію однією з найбільш прийнятних в сфері надання юридичних послуг в галузі цивільного права з усіх, про які написано вище. Цьому є кілька причин.
На мій погляд, приватні юристи - це окрема категорія юристів, які хочуть зберегти свою незалежність у всіх її проявах. Природно в розумних межах. Свобода вибору також є основоположним принципом діяльності приватного юриста. Частнопрактикующий юрист, як правило, не перебуває в жодних колегіях, союзах тощо, а відповідно на нього немає важелів впливу, проте це плюс для сумлінних юристів і плюс для шахраїв, які користуються таким становищем і часто за свої дії не несуть ніякої відповідальності, але це тільки на перший погляд. Багато хто скаже «суцільна безвідповідальність», але все не так просто.
      Приватно-практикующий юрист - це підприємець, зареєстрований у встановленому законом порядку. Він платить податки, робить відрахування в пенсійний фонд і т.д. Одним словом - веде підприємницьку діяльність. Він може працювати як в особі індивідуального підприємця, так і бути єдиним засновником юридичної особи. Як і всі учасники ринку, приватний юрист взаємини з клієнтом скріплює договором надання юридичних послуг. Договір у даному випадку і допомагає контролювати якість надаваних послуг.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.