Шукати в цьому блозі

Захищенність інтелектуальної власності


Інтелектуальна власність — все створене людиною, її свідомістю та розумом. Таким чином, до об'єктів інтелектуальної власності відносяться різні технічні та наукові винаходи, твори літератури і мистецтва (у тому числі малюнки, фотографії, скульптури, телепередачі тощо), а так же фірмові символіка, назви і зображення.
Охороною інтелектуальної власності займається спеціалізоване формування ООН під назвою ВОІВ / WIPO (Всесвітня організація інтелектуальної власності). В Україні інтелектуальна власність також захищається на державному рівні. На сторожі стоїть Закон "Про авторське право і суміжні права".

Авторські права є стимулом для розвитку творчості! Захистивши свої права, автор набуває виключне право на використання того чи іншого об'єкта інтелектуальної власності. В іншому випадку автор буде нести збитки, в тому числі і від упущеної вигоди. Авторські права прийнято поділяти на майнові та немайнові.

Порушення майнових прав носить назву «піратство» (контрафакції), немайнових - плагіат.
Автор твору (або його спадкоємці) можуть надавати права на використання твору іншим особам на певних умовах (авторський договір). Приміром, правовласник може як вирішити, так і накласти заборону на будь-яке відтворення свого твору або на його переклад на інші мови. Крім цього авторські права не дозволяють третім особам вносити в твір автора ніяких змін, якщо, звичайно, автор не дав їм на то своєї згоди.

Виникає цілком закономірне питання, навіщо автору передавати свої права іншим особам? Справа в тому, що для того, щоб донести твір до глядача або споживача (наприклад, видати та розповсюдити написаний роман) потрібні дуже великі кошти. Так як у авторів таких грошей часто немає, вони продають права на свої твори особам або компаніям, які займаються розповсюдженням даної продукції. Твір продається за певну винагороду.

ВОІВ обмежує строк охорони майнових прав періодом в 50 років після смерті автора. Хоча варто зазначити, що окремі держави на рівні своїх національних законодавств можуть передбачати і більш тривалі терміни по недоторканності прав автора.

Захищати свої авторські права потрібно ще до того, як твір було продемонстровано публіці. Існує чимало способів такого захисту. Всі вони базуються на доказах того, що твір спочатку належало виключно автору і тільки йому. Одним з надійних способів захисту є відвідування нотаріуса перед тим, як представити свою роботу на публічний огляд. Нотаріально завірена робота стане прекрасним доказом авторських прав.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.