Шукати в цьому блозі

Насильство в сім'ї

       Насильство в   сім'ї   -   будь-які   умисні  дії  фізичного,
сексуального,  психологічного чи економічного  спрямування  одного
члена  сім'ї  по  відношенню  до  іншого члена сім'ї,  якщо ці дії
порушують конституційні права і свободи члена сім'ї як  людини  та
громадянина  і наносять йому моральну шкоду,  шкоду його фізичному
чи психічному здоров'ю.


    Як з цим боротися ? Неодноразово доводилося чути нарікання та скарги від людей. Мій чоловік буянив, забрала міліція та відпустила, або взагалі занотували подію, мір не прийняли.
Почнем з того, що відбувається у сімї під час чергової сварки, бійки. Як правило звичайна суперечка виникає внаслідок неприязних стосунків. Квартира людини не є громадським місцем, тому для працівників міліції є певні обмеження у документуванні події з подальшим покаранням. Відповідно до закону. Якщо звичайна сварка не супроводжувалася бійкою, то і міри реагування відповідні. Все, що вбачається у даному випадку - адміністративне правопорушення, зазначене у ст. 173 КпАП України (вчинення насильства в сім'ї, невиконання захисного припису або непроходження корекційної програми), за яке передбачена відповідальність у вигляді штрафу або адмінарешту до 15 діб. Слід зазначити, що покарання встановлюється судею. В практиці поодинокі випадки, коли чоловік не працює, зловживає спиртними напоями, постійно за місцем проживання вчиняє сварки і суддя виносить рішення про притягнення до адміністративної відповідальності у вигляді адмінарешту. У більшості випадків 51 грн штруфу, який зазвичай не сплачується.
   Хочу розяснити, що таке невиконання захисного припису. При зверненні Вас з повідомленням або заявою про вчинення сварки у сімї, працівники міліції зобов'язанні офіційно попередити порушника про вчинення насильства у сім'ї (зазначено у ЗУ "Про насильство у сім'ї"). Два попередження а на третій раз прокурор затверджує захисний припис.
Кримінал-у яких випадках може настати кримінальна відповідальність. Бійка, під час якої потерпілому нанесені тілесні ушкодження. Наприклад чоловік побив дружину, вся в синцях, звернулася з заявою до міліції, отримала направлення на судово-медичне обстеження, а чоловікові покарання не має !
   Тілесні ушкодження бувають: легкі, що не потягнули тимчасовий розлад здоров'я, що потягнули тимчасовий розлад здоров'я, середньої важкості та важкі тілесні ушкодження. Синці, струс головного мозку, зламаний ніс -  легкі тілесні ушкодження,  тривалість стаціонарного лікування не перевищує 21 дня. Тому і очікуваного покарання не має. Але Ви можете особисто звернутися з позовною заяво до суду, щодо притягнення винуватця до кримінальної відповідальності за ст.125 КК України (умисне легке тілесне ушкодження) та відшкодування моральної шкоди. Відповідно ніхто цим займатися бажання не має.
   Інший випадок хуліганство - грубе порушення громадського порядку з явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю, або винятковим цинізмом.
Громадський порядок - в громадському місці. Як і зазначав вище,  квартира не є громадським місцем, от і певне обмеження. Далі свідки у квартирі ?  Документування таких випадків проводиться на загальному коридорі, чи у дворі будинку. Це є громадським місцем і може бути порушений спокій інших осіб, сусідів, а це є вже свідки. Наприклад  чоловік у нетверезому стані прийшов до дому, ключі від вхідних дверей згубив і голосно порушуючи громадський спокій почав висловлюватися брутальними словами, кричати, стукати у двері, намагаючись їх зламати. Відповідно на зауваження прохожих або сусідів не реагує.
   Таких ситуацій безліч.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.