Шукати в цьому блозі

Сам собі юрист


Є проблеми?


1. Потрібно визначитися !
2. Як правильно скласти позов до суду.
3. Судові витрати.
4. Які докази є обгрунтованими.
5. Свідки, очевидці.

6. Участь у справах представників.
7. Розгляд справи.
8. Оскарження рішення суду.



Не повертають борг, колишній чоловік пяниця не сплачує аліменти на утримання дитини, тут ще й на роботі велика заборгованність по заробітній платі, сусіди поверхом вище затопили. Одним словом, біда не приходить одна.
Були звернення у ЖЕК, заяви до міліції а відповідь одна «Рекомендуємо звернутися до суду !»
Чомусь кожна людина прагне, щоб всі болючі проблеми вірішував хтось, а не особисто. Дядя міліціонер прийде та вирішить проблеми з поверненням боргу або сплати аліментів. Майстер ЖЕК надасть зобовязання сусідам з приводу ремонту у Вашій квартирі, а для незаконного вирішення проблеми, не має коштів.
Ні, цього не буде! В кожної посадової особи є свої обовязки в межах компетенції. Майже всі переліченні випадки є цивільно-правовими стосунками і дійсно необхідно звертатися до суду. Яка морока, а де взяти на це кошти ? Потрібно розуміти, що в країні настав час коли кожна людина вирішує власні проблеми сама, державі, чи іншим дядям та тьотям Ви не потрібні. Якщо не вправі змінити ситуацію, то слід з цим миритися. А сісти та скласти руки, прямий шлях у небуття !
Тому давайте розглянемо в чому все таки проблема і чого її не слід лякатися.
Скласти заяву до суду, потрібні певні знання та практика. Якщо Ви переглядаєте цю статтю, то маєте можливість знайти на інших сайтах зразки та поради з приводу складання позову, заяви до суду.
В деякій мірі спробую надати пораду.


З чого розпочати ?Яка ситуація і чи варта позову. Потрібно спочатку визначитися. Завданий Вам збиток, моральна шкода, відшкодування матеріальної шкоди тощо. Хто винен в заподіянні Вам певної шкоди? Чи спроможній відповідач (особа по відношенні до якої подається позов до суду) повернути завдану Вам шкоду: матеріальне становище, майно у разі необхідності вилучення, чи є неповнолітні діти при потребі накладення арешту на нерухоме майно (а буде проблема). Слід зауважити, що при зверненні до юриста чи адвоката Вам ніхто не повідомить, що ситуацію не варта боротьби. Ви в першу чергу клієнт на якому можна заробити. У разі позитивного вирішення справи на Вашу користь, судовому виконавцю нічого буде вилучати, боротьба була марною. Відповідач не працює, особистого майна не має, зареєстрований у гуртожитку чи в селищі, вартість нерухомого майна нічого не коштує.
Отже визначилися ! Наприклад Вашу квартиру затопили сусіди спроможні відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, але добровільно цього робити не хтять.


Як правильно скласти позовну заяву до суду !Найпростіший шлях знайти зразок певної заяви, де вже зазначено посилання на статті, обґрунтування вимог, перелік та кількість копій документів тощо.
Позовна заява повинна містити:
-         найменування суду, до якого подається заява;
-         прізвище ім’я та по батькові позивача, відповідача або представника, їх місце проживання, поштовий індекс, засоби зв’язку;
-         зміст позовних вимог;
-         ціну позову щодо вимог майнового характеру;
-         обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги;
-         зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину, або підстави від звільнення доказування;
-         перелік документів, що додаються до заяви.
Позовна заява підписується позивачем або його представником, вказується дата подання заяви. До позовної заяви додаються квитанції про сплату судового збору та оплату послуг на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи. Якщо позовна заява подається представником позивача, додається довіреність, що підтверджує його повноваження.


Судові витрати.До витрат, пов’язаних з розглядом судових справ, належать:
       1) витрати на інформаційно-технічне забезпечення;
       2) витрати на правову допомогу;
       3) витрати сторін та їх представників, що пов’язані з явкою до суду;
       4) витрати пов’язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів та проведення судових експертиз;
Витрати пов’язанні з проведенням огляду доказів за місцем їх знаходження та інші дії необхідні для розгляду справи.
У позовах пов’язаних з стягненням грошових коштів, аліментів, про визнання права власності на майно слід зазначати у заяві ціну позову. Ціна позову визначається – сумою, яка стягується, вартістю майна, про стягнення аліментів – сукупністю всіх виплат, але не більше ніж за шість місяців.
Слід  зазначити, що не підлягають оплаті при зверненні до суду і покладаються на сторони після розгляду справи судом витрати на інформаційно-технічне забезпечення у справах про:  поновлення на роботі, стягнення заробітної плати, компенсацій, вихідної допомоги, відшкодування шкоди завданої каліцтвом іншими ушкодженнями або смертю фізичної особи, стягнення аліментів, визнання батьківства або материнства.
Зразки квитанцій про оплату послуг можна переглянути на дошці оголошень у суді, до якого подається позов


Які є докази ? Доказ – міркування по визначених правилах, що обґрунтовують які-небудь твердження. Джерело відомостей про встановлений факт, з якого робиться висновок.
Слід зазначити, що докази подаються до або під час попереднього розгляду справи. Докази поданні не завчасно не приймаються, якщо сторона не доведе, що докази подано несвоєчасно з поважних причин.
Отже розглянемо приклад. Затоплення квартири сусідами, які докази є обґрунтованими в даному випадку. Можна зробити фото, але у разі присутності у відповідача захисника, Вам буде важко доказати в який час фото зроблено і чи не є це фотомонтажем. Правильніше буде звернутися з заявою до майстра ЖЕК, який зобов’язаний задокументувати факт та вручити Вам копію акту. Майстер ЖЕК є посадова особа. Акт складений майстром ЖЕК і є важливий-письмовий доказ у наведеному прикладі.
Інший приклад. Відшкодування збитків внаслідок навмисного пошкодження майна. Факт пошкодження необхідно задокументувати поданою заявою до правоохоронних органів. Правоохоронці зобов’язанні скласти протокол огляду місця події, вилучити предмети, якими пошкоджено майно, відбитки тощо.
Слід пам’ятати, що використовувати докази у вигляді запису розмов за допомогою пристроїв (диктофон, телефон ін.), не слід. Такі докази не мають доказової спроможності, за винятком використання спеціальних пристроїв з проведенням експертизи.


Свідки, очевидці. Свідок-один з найважливіших доказів під час розгляду справи. Свідком може бути будь-яка особа, якій відомі обставини події та яка не заінтересована в кінцевому результаті (не є учасником певної події). Будь-який громадянин України, якщо він став очевидцем, незалежно від його посадового становища.
Слід пам’ятати, що свідком не можуть бути:
- недієздатні фізичні особи, а також особи, які перебувають на обліку чи на лікуванні у психіатричному лікувальному закладі та не здатні через свої фізичні або психічні вади правильно сприймати обставини; - представники в судовому процесі; - священнослужителі - про відомості, одержані ними на сповіді віруючих; - професійні судді, народні засідателі та присяжні - про обставини обговорення в нарадчій кімнаті питань, що виникли під час ухвалення судового рішення; - інші особи, які не можуть бути допитані як свідки згідно із законом чи міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, без їхньої згоди.
Також слід зазначити, що свідка краще залучати зі сторони: сусіди, наглядач за будинком, прохожі та інші. Рідні та близькі це все таки заінтересовані особи.


Участь у справах представників. Кожна особа у справах окремого провадження (крім справ про усиновлення) може брати участь у цивільних справах особисто, або через представника.
Права, свободи, інтереси малолітніх осіб, недієздатних фізичних осіб захищають у суді їхні батьки, усиновлювачі, опікуни та інші особи, визнанні законом.
Представником у суді може бути адвокат або інша особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність і належно посвідченні повноваження на здійснення представництва у суді.
Представник який має повноваження на ведення справи у суді, може вчиняти від імені особи, яку він представляє, усі процесуальні дії, що їх має право вчиняти ця особа.
Документом, що посвідчує повноваження представників може бути довіреність, свідоцтво про народження дитини або рішення про призначення опікуном.
Не може бути представником у суді одна й та сама особа одночасно представником іншої сторони, третіх осіб. Також особи які діють у цьому процесі як секретар судового засіданні, перекладач, експерт, спеціаліст, свідок.


Судовий розгляд. Попереднє судове засідання проводиться з метою зясування можливості врегулювання спору до судового розгляду.
Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну заяву
Позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов протягом усього часу судового розгляду, зробивши усну заяву.
Суд розглядає справи протягом розумного строку, але не більше двох місяців з дня відкриття провадження у справі, а справи про поновлення на роботі, про стягнення аліментів – одного місяця, крім виняткових випадків.
Судові рішення викладаються у двох формах, ухвали та рішення.
Суд, виявивши під час розгляду справи порушення закону і встановивши причини та умови, що сприяли вчиненню порушення, може постановити окрему ухвалу і направити відповідним органам чи особам для вжиття заходів щодо усунення цих причин та умов.


Оскарження рішення суду. Суддя виносить рішення яке частково, або не в повній мірі Вас не влаштовує! Що робити далі ?
Апеляція (лат. appellatio — звернення) — оскарження ухвали, постанови нижчої інстанції (звичайно судової) перед вищою.
Заяву про апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції може бути подано протягом десяти днів з дня оголошення рішення суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.
Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються апеляційному суду через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Суд першої інстанції після одержання усіх апеляційних скарг разом із справою направляє до апеляційного суду.
Слід сказати, що форма та зміст апеляційної заяви майже відповідає звичайній позовній заяві крім зазначення:
-в чому полягає незаконність , необгрунтованність рішення або ухвали суду
(неповнота встановлення обставин, що мають важливе значення для справи);
-необгрунтована відмова у прийнятті доказів, неправильного їх дослідження.
Нові обставини, які підлягають встановленню, докази, які підлягають дослідженні, оцінці тощо.


Цей перелік не є повним, більш детальніше про підготовку та подачу заяви до суду, відкриття провадження по справі, розгляд справ, учасники цивільного процесу, права та обов’язки свідків, перекладачів, захисників, експертів, винесення рішення, або залишення справи без розгляду можна переглянути у ЦПК України.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.