Шукати в цьому блозі

Коллектори, хто вони такі і як з ними боротися?

   Коллектори-компанія, агенство діяльність якої направлена на збір простроченої заборгованності (як правило по банківським кредитам).

   В деякій мірі спробую розяснити структуру та умови роботи коллекторського агенства.

   В Україні існує невелика кількість таких агенств, одним словом, що "процвітають" на ринку України, які спроможні купувати борги банків. Наприклад банк має певну кількість безнадійних боржників. Безнадійні це ті, яких взагалі не можуть знайти. Людина отримала кредит і з поля зору зникла. Адреса фіктивна, паспортні дані не дійсні і т. д. Людина яка навмисно або не по власній волі не сплачує кредит, фізично невзмозі його сплатити. Категорія інших людей, змінили місце проживання, поїхали на заробітки в інші країни тощо. Поки ці боржники є в списку певного банка, нараховується податок, а прибутку банк не має. Да, кожний банк має деякий відсоток безнадійності сплати кредитів, але щоб їх анулювати потрібний дозвіл Національного банку України. Ця процедура потребує певних зусиль та трати коштів. Тому і вигідніше таких боржників продати келлекторській компанії за половину вартості. Існують інші домовленності з коллекторами, наприклад аренда боржників для відпрацювання направленого на погашення заборгованності, відповідно за певну плату. Середній відсоток складає від 20 до 26,    від сплати боргу.
   Яким чином працюють коллектоори?
   Схема типова. Як правило це два види стягування заборгованності. Первина (досудова)-шляхом бесіди та переконання. Вторинна (судова)-шляхом подачі позову до суду. Первинна в свою чергу поділяється на встановлення особи, бесіда та переконання, виїзд до боржника, встановлення матеріального становища. Що це значить ? В коллекторській компанії існує колцентр, один, два а то і більше. Де молоді не досвідченні працівники намагаються налагодити контакт з боржником та встановити причину несплати боргу, отримати запевнення чи обіцянку про подальшу сплату і т.д. Далі списки передаються в інший колцентр, де вже сидять більш досвідченні працівники, які наполегливіше переконують про необхідність сплати боргу, а можливо із застосуванням погроз , залякуваннями. Бувають випадки, що і називають себе працівниками прокуратури, суду чи міліції, з метою залякування боржника. У випадках коли телефон боржника не відповідає, такого за адресою не знають, вперший раз про боржника чують, списки передаються ще більш досвідченим коллекторам. Як правило це колишні працівники правоохоронних органів, їх називають між коллекторами виїзними групами. Їхній обовязок знайти боржника, виїхати до місця його проживання, "переконливо" розяснити необхідність сплати боргу і на кінець візуально оцінити наявність, вартість нерухомого майна боржника. Справа в тому, що подача позову до суду потрубує певних зусиль, часу, затрати коштів. Тому і встановлюють доцільність подальшої судової боротьби з боржником.
   На таких працівників як правило і більше всього надходять скарги від людей. Приїхали, погрожували, вели себе грубо, довели людей до інфаркту, потурбували сусідів та подібне.
   Як це не важко, але для подальших скарг чи заяв на таких працівників потрібно встановити їх особу (посвідчення працівника, назва коллекторської компанії). Можна також записати номерний знак автомобіля. Як правило у деяких коллекторських компаній є службові автомобілі для виїзних груп. В більшості випадків наймаються працівники із власним авто, що також нам на користь.
Доцільніше оскаржувати дії коллекторів у заяві до прокуратури. У таких подібних випадках є велика кількість порушень.
Також слід зауважити, що жодна коллекторська компанія в Україні не має відповідних дозволів. Закон про надання коллекторських послуг в Україні не існує. Практично всі компанії реєструються як приватні підприємці та беруть ліцензію на надання інформаційних послуг!
    Типовий зразок написання заяви для перегляду надаю нижче.

                                                            До прокуратури ____________району
                                                            м. Києва
                                                            Гр. Іванова Івана Івановича,
                                                            що мешкає в м. Киеві по вул.___________,
                                                            б.1, кв.1, т. (067)000-00-00

                                                   ЗАЯВА
     Я гр. Іванов І.І. проживаю за вказаною адресою разом з дружиною та двома неповнолітніми дітьми. Маю доцілним звернутися у Вашу адресу, так як попередні звернення до міліції (телефонування по "02"), з приводу погроз невідомих осіб позитивного результату не дали.
     Справа в тому, що на протязі останнього пів року декілька разів телефонували невідомі люди, називали себе представниками компанії "Вимагальник" та з  погрозами, залякуваннями залишити нас без квартири, майна, вимагають сплати борг, про який я та дружина нічого не знаємо. Біля пів року тому до мене в гості приїзжав мій плимінник Іванов А.А., намагався працевлаштуватися у м. Києві. Який я так розумію у банку взяв кредит та надав місцепроживання нашу квартру. На даний час його місцезнаходження мені не відоме, арендує квартиру у м. Києві. Про це я повідомляв особам, що телефонують мені з банку. Але останні на мої повідомлення не реагують.
      01.01.2010 року біля 11-00 години, до моєї квартири увірвалися двоє невідомих, назвали себе представниками банку, почали погрожувати, обзивати нас з дружиною брудними словами в присутності дітей.  Говорили,  що квартиру забирають, нас виселяють на вулицю, якщо не сплатимо на протязі трьох днів борг. Діти мої злякалися, в мене від хвилювання піднявся тиск і я вимушений був звернутися  до лікаря.
     Приїзжали невідомі на автомобілі "ДЕУ Ланос" білого кольору, державний номерний знак АА0000АА.
     Засвідчити подію може сусідка Сергіенко С.С. з кв.2.
     Ввжаю, що дії невідомих незаконні, які порушують чинне законодавство.
     Прошу захистити мене та мою сім'ю проти незаконних дій зі сторони прцівників "Вимагальник", та притягнути їх до відповідальності. Повідомити мене про прийняті міри реагування (встановити особи невідомих), так як маю намір звернутися з  позовом до суду на відшкодування моральної шкоди.



__._______2010 року                                                                              Іванов І.І.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.